ursul brun (Ursus arctos)

Despre ursul brun

Ursul brun (Ursus arctos), cea mai raspandita specie de urs din lume, traieste in habitate raspandite din tundra pana in desert. In Romania, ursul brun prefera habitatele intunecate de padure, dar nu evita sa coboare la deal daca nu gaseste mancare. Greutatea ursului brun la maturitate este de aproximativ 120-250 kg (rar ajunge la 450 kg) si are o inaltime de circa 2 m. Ursul brun traieste solitar, exceptie facand perioada de imperechere, cand se intalnesc perechi.

Fiecare urs are teritoriul sau pe care il marcheaza prin zgarieturi pe copaci. Teritoriile se pot suprapune deoarece fenomenul de teritorialism nu este foarte accentuat.

Prefera habitatele unde nu traiesc oameni, insa daca gaseste hrana suficienta poate ignora prezenta acestora. Ursii pot intra uneori in conflict cu oamenii, in Romania intre 1990 si 1999 fiind raportate 199 de incidente, in care au murit 18 oameni. Aceste incidente apar numai daca oamenii intra in arealul in care ursii cauta de mancare (miere, mure, merisoare, alune de padure, peste sau chiar animale domestice). Daca se obisnuieste cu o sursa de hrana care poate fi obtinuta usor (precum oile, vacile) poate provoca pierderi mari.

Larg raspandit in trecut, din Scandinavia pana in Grecia. Ursus arctos a devenit o specie in pericol, beneficiind de mai multe programe de conservare, din care amintim Large Carnivore Initiative for Europe. In Europa exista aproximativ 11000 exemplare. In Romania traiesc circa 5500 exemplare (care reprezinta aproape 50% din totalul populatiei europene), populatia scazand la 1500 de exemplarela sfarsitul anilor 60 si ajungand la 8000 exemplare in 1988. Aceasta tendinta, foarte neobisnuita pentru o populatie a fost cauzata de o protectie stricta, astfel ca dupa 1975, ursii nu mai puteau fi vanati.

Tendinta de evoltuie populatiei de ursi din Romania este contradiictorie si variaza de la o regiune la alta. In general, in zilele noastre populatia se pare ca este constanta, dar controlul strict asupra teritoriului nu permite o evaluare corecta. De asemenea, dupa perioada de crestere fortata 1975-1989, nu putem aprecia inca tendinta actuala. Trebuie luat in calcul faptul ca 5-10% din ursi sunt vanati in Romania in fiecare an, cel mai mult datorita atacurilor asupra stanelor.


Copyright © APM Vrancea & Universitatea Bucuresti-CCMESI 2003, 2004 english version

 

home
despre proiect
produse si rapoarte
carnivore mari
ursul brun
lupul
rasul

Muntii Vrancei
voluntariat
contact
english version